Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
Foto

Jsou to vážně ale pěkní filutové, ti naši vládní politikové a zákonodárci, když sami sobě platy nesníží ani o korunu. Těm co nikdy nepracovali, nepracují a nikdy pracovat nebudou, na dávky taky sahat nebudou - a tak se děravá státní kasa zahojí na důchodcích. Co tady nezřídka pracovali 40 let a tutéž dobu platili ze zákona povinné pojištění. Kdo bude první a KDO "strouhne" sociální dávky těm, co ještě nikdy nepracovali ani hodinu, ale penízky za povalování berou, jako kdyby to byla bůhvíjak těžká práce??? [>-]

0 0
možnosti
Foto

Lžete...

Průměrný důchod byl vždy na úrovni cca 41% průměrného hrubého příjmu. Po poslední valorizaci je to 51%.

To opravdu není málo. Dlužena moc dobře věděla jakou časovanou bombu do rozpočtu zaintegrovala do zákona o valorizaci.

2 2
možnosti
ZZ

Asi nejste příliš chytrý, když ani nevíte, že tento zákon byl schválen ještě před nástupem Babiše do politiky - a to vládou ODS !!!

;-D;-D

1 0
možnosti
Foto

J54a29n 29S30v75a87t77e72k

28. 2. 2023 9:46

Příští valorizace důchodů by neměla kompenzovat celých zhruba 10 % letos očekávané míry inflace, ale pouze necelá 4 procenta. Že prý stát na to nemá. Ono šetřit se musí, ale úplně fér to není.

Je to za cenu porušení společenské smlouvy, která stanovuje, že důchodci za svou celoživotní službu a celoživotní odvody státu nebudou kráceni na svém základním a nevelkém životním standardu, který se dnes pohybuje kolem 40 % průměrné hrubé mzdy.

Zdroj: https://janferenc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=798701

No právě - někde jsem četl, že pokud dojde k valorizaci podle plánu (bez prosazení vládních změn), bude činit průměrný starobní důchod 50% průměrné mzdy.

Proč to tedy rovnou nenavázat na průměrnou mzdu? Prostě stanovit, že průměrný důchod bude taxativně činit 43% průměrné mzdy (podle údajů Českého statistického úřadu). Když se průměrná mzda zvedne, zvednou se i průměrné důchody, když se sníží, sníží se rovněž ty důchody...

1 0
možnosti
ZZ

A proč 43 % a ne třeba 60 a více ?

Schillerová jasně řekla, že opozice je ochotna se o úpravách bavit a řádně změny zakotvit do zákona, ale vládnoucí koalice odmítla jakékoliv kontakty s opozicí s tím, že má dostatečnou sílu v parlamentu na protlačení svých vlastních záměrů a změn.

;-(:-P

2 0
možnosti
VB

Důchody proti průměru i mediánu mzdy jenom rostly, v čistém jsou na hranici normální mzdy.

Nesnížit valorizaci znamená zatnutí sekery 19 mld. Kč.

Doufám, že každý koaliční poslanec při vystoupení v PS bude mít před sebou tabulku s grafem a 2-3 čísly.

Nejde o politiku, ale o matematiku, jak řekla guvernérka Portorika, když zkrachovalo.

1 0
možnosti
JF

J61a27n 32F69e90r65e32n77c

28. 2. 2023 20:24

Nikoliv. V čistém jsou ještě hlouběji pod hranicí, než v hrubém.

0 0
možnosti
VL

Ale ano, je potřeba šetřit.

Je třeba hledat všechny uspory vedoucí ke snížení schodku rozpočtu. Beru. Takže

- Klidně at sníží varorizaci důchodů, a třeba at tuto varorizaci zruší pro letošek uplně. A současně at se zruší zvýšení platů ustavních činitelů, soudců a pod. Jde přeci o solidaritu s našimi dětmi, nebo snad o to jde jenom u důchodců?

- at zruší slevy na dopravném, pro studenty a důchodce. Jde o jednotky miliard ročně, ale dobré jsou. Ale současně at zruší senát, jednokomorový zákonodárný sbor postačuje. Tam jde také o jednotky miliard ročně. Jde přeci o solidaritu, nebo ne?

- klidně at sníží nebo zruší danové ulevy na manžele, zručí podporu stavebního spoření. Ale at současně zruší valorizaci církevních restitucí. V obojím případě jde o jednotky miliard, a to se přeci počítá. Jde o solidaritu, nebo snad ne?

- klídně at se sníží investice, které nejsou naprosto nezbytné pro fungování státu. Ale at se současně zruší objednávka amerických stíhaček F35. Nabídka Svédů na Gripeny zcela postačuje, a v obou případech jde o usporu desítek miliard korun.

- at se sníži dotace všeho druhu, zejména politickým neziskovkám a na výstavbu různých golfových rezortů, cyklostezek a pod. Případ v ROP severozápad, kde poltici ODS a CSSD rozkradli evropské dotace ve výši okolo 14 miliard korun je varovný.

A takto by se dalo pokračovat.

9 0
možnosti
VR

Ano je to nemravné. Vláda by měla jít příkladem a začít u sebe. Zmrazit odměny senátorů, poslancům a všem zaměstnancům ve státní správě. Od ministerstev po soudce, policisty, vojáky..,..

Pokud nejsou finance, stejným způsobem sníženě valorizovat vyrovnání s církvemi.

Pak by bylo mravně zdůvodnění krácení valorizace důchodů.

Dnes to funguje tak, my si přidáme 30 000 Kč a důchodcům seberete 1 000 Kč.

11 2
možnosti
PK

Pořád se tady píše o nějaké valorizaci církevních restitucí, ale tam přeci nejde o žádnou valorizaci, je to jen dohodnutý způsob úročení toho, co stát nevyplatil. Ať církvím vše zaplatí, a nemusí nic "valorizovat".

0 0
možnosti
FF

Nemáte pravdu. Nemravné je naopak trvat na zvyšování důchodů podle původního vzorce v době, kdy reálné příjmy pracující části veřejnosti, která důchodový systém plní, klesají. Důchodci jsou jediná část společnsoti, která nepocítila snížení reálných příjmů ani v době covidu, ani v době současné vysoké inflace. Jen v loňském roce byly penze valorizovány třikrát. A je třeba zdůraznit, že se výše valorizace odvýjí buď od tzv. penzijní infalce nebo skutečné inflace podle toho, která je vyšší. A co se táká tzv. mezigenerační solidarity. Ta přece nemůže být stále jednosměrná od pracujících k penzistům bez ohledu na ekonomickou situaci. Je třeba si uvědomit, že by za poslední dva roky (po letošní předpokládané valorizaci) vzrostl poměr průměrného důchodu k průměrnému platu ze 40 na 50%, tedy o čtvrtinu.

11 8
možnosti
FF

A i při snížení valorizace penzí podle návrhu vlády by poměr průměrný penzí k průměrné mzdě byl nejvyšší v hstorii.

2 2
možnosti
PP

P93e25t41r 10P91r70o56k66o55p

27. 2. 2023 19:03

No, a neresi ro fialovy destnik?

1 0
možnosti
Foto

Nikdo na důchodech nešetří. V roce 2021 činí průměrný důchod 15 336 korun měsíčně a v roce 2022 je to19 500 Kč měsíčně. V roce 2022 vydal stát na důchody 637, 6 miliardy a v roce 2023 na důchody vydá skoro o 82 miliard korun víc než v roce 2022. Na důchody přímo přispívají ti, co pracují a těch ubývá a důchodců přibývá. Co je nemravného na tom, důchodců přidat 771 Kč místo 1 771. Takže průměrný důchod místo 21 271 bude 20 271. To snad důchodcům žíly nestrhá.

8 7
možnosti
KK

Nemravné je to, že se to řeší až poté, kdy ze zákona ta valorizace důchodcům náleží. Nemravné je to, že Jurečka a Stanjura nám tvrdí, že do 10.2. neměli ani ponětí o tom, jaká byla v lednu inflace. To nemůže být pravda, takoví hlupáci snad přece jen nejsou. Nemravné je to, že to řeší ve stavu legislativní nouze. Nemravné je to, jak to hájil Stanjura včera v OVM, nejdřív mluvil o obrovských národohospodářských škodách a když ho Schilerová dostala na to, že v rozpočtu na valorizaci nemají ani korunu, tvrdil, že peníze na plnou valorizaci jsou.

7 1
možnosti
Foto

Zvolí-li si někdo darebaky, neměl by být následně překvapen, že se chovají jako darebaci. V tomto směru si tedy není nač stěžovat !

16 13
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik