Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Neocitnout se na suchu

Měli jsme letos nejdeštivější léto za posledních deset roků a nejchladnější za uplynulé tři roky. Hlásili to v rádiu. Hrozba zemědělského sucha je zažehnána. Tak to je fajn.

Odborníci ale trvají na tom, že horké a suché počasí v celé minulé pětiletce, především za tři rekordně nejteplejší léta 2015, 2018 a 2019, u nás způsobila nejhorší sucho za posledních 500 let. To se za jedny prázdniny nesrovná. Boj proti klimatickým změnám proti tomu mnoho nezmůže, je nutné se na změny připravit a přizpůsobit se jim. Bránit erozi půdy, která v hlubších vrstvách i nadále trpí naléhavým nedostatkem vláhy. Zadržovat vodu v krajině. A nejen tam. Ano, zní to povědomě. Ještě někdy z jara se o těchto věcech často mluvilo a psalo. Jenže teď hrozí, že to dopadne jako onehdy po tisícileté záplavě. Voda odtekla, škody se napravily a dlouhodobá předběžná opatření... ale prsimvás, to snad teď pár set let zase může počkat.

V boji proti suchu, ono se to tak i oficiálně jmenuje, to vládní hnutí, se opravdu něco hnulo. Dešťovka, šedá voda – víte oč jde. Užitečně se ty programy tváří, užitek i nějaký dají. Ale ten se týká právě teď tohoto deště, obrazně řečeno. Strategickému „boji proti suchu“ chybí hodně do dálky zahleděný fištrón, který by konkrétní opatření dával do souvislostí s klimatickými změnami.

Příkladem budiž připravované nařízení o minimálních zůstatkových průtocích. V období sucha může zapůsobit přesně opačně, tzn. urychlit odtok vody z krajiny a poškodit faunu a flóru vodních nádrží, které budou nuceny odpouštět vodu, aniž by do nich dostatečně přitékala. Návrh nařízení předkládá ministerstvo životního prostředí, od kterého se zejména očekává, že bude chránit biodiverzitu, tedy i stále vzácnější vodní živočišstvo a rostlinstvo. Mělo by k tomu mít i dostatečně fundované poradce, kteří mu poradí, že u nás nemá voda odkud přitékat, jsme na „střeše Evropy“. K nám může voda jen napršet, proto je tak nutné, aby jí tu co nejvíce i zůstalo.

Předložený návrh jde proti obecnému principu zadržování vody v krajině, zpomalení odtoku vody z území a je také kontraproduktivní při snaze o budování vodohospodářských zařízení. Striktní ujednocení směrných hodnot MŽP při budování nových nádrží se zase stane dalším administrativním problémem navíc, protože v určitých oblastech nebude mít smysl, při v současné době nízkých průtocích (a suchu) a následném zachování minimálního zůstatkového průtoku podle tohoto nařízení, tyto nádrže budovat. Nádrže by byly v létě suché (bez vody). Mnohem účelnější by bylo provést zatřídění nakládání s vodami s ohledem na vliv na vodní tok a jeho okolí. Rozhodujícími aspekty určujícími vliv na vodní tok by měly být například poměr velikosti ovlivnění průtoku a samotného průtoku ve vodním toku, či tvar a charakter vodního toku v místě ovlivnění (vzdutí, profil dna koryta, apod.), zkrátka posouzení každého jednotlivého toku, a podle toho určit průtoky.

Podobně nedomyšlená je i chystaná novela vodního zákona. Ona je tedy nutná, stávající norma je zastaralá, reaguje spíše na záplavy než na sucho, pochopitelně. Ale ta reakce na sucho musí být logická a poměrně razantní. Příkladem budiž zacházení s odpadními vodami. Podle platné směrnice EU je možné odpadní vody vyčistit a znovu použít. Novela vodního zákona ale směrnici nijak nereflektuje a trvá na tom, že i vyčištěná odpadní voda se musí vypustit do recipientu, případně využít pouze pro vlastní potřebu v místě, kde tato voda vznikla.

Opětovné využití odpadní vody je navíc v souladu s vládou schválenou Koncepcí ochrany před následky sucha pro území České republiky. Vláda se v ní zavázala nastavit legislativní podmínky pro opětovné využívání odpadních vod, jelikož s čištěnými odpadními vodami je potřeba postupovat jako se surovinou a recyklovat ji. Novela vodního zákona by tedy měla umožnit opětovné použití takovéto odpadní vody. V tomto bodě tedy vláda ani neplní vlastní sliby. Že by už nevěděla, co sama slíbila?

Což o to, není problém jí to připomenout. Ale ono to spíše vypadá jako taková běžná vládní praxe: bezhlavá, nepromyšlená, jednotlivá opatření, přijímaná podle toho, kdo má zrovna nejhlasitějšího lobbistu nejblíže vlivným ministrům a kdo si vyřve více peněz z rozpočtu. Ve výsledku taková opatření nejen že problém nikterak nevyřeší, ale mohou i poškodit samo životní prostředí, obydlenou krajinu, zemědělství i průmysl.

Novelu vodního zákona projedná v týdnu sněmovna a je poslední šance napravit chyby. 

Autor: Jan Ferenc | pondělí 14.9.2020 16:17 | karma článku: 11,18 | přečteno: 298x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 309x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie zadržela mladíka, který v tachovské škole vyhrožoval nožem

23. dubna 2024  15:03

Policisté zadrželi ve škole v Tachově mladého muže, který nožem vyhrožoval dvěma lidem. Při...

Ředitelem Vojenského zpravodajství by mohl být Bartovský, nahradí Berouna

23. dubna 2024  13:28,  aktualizováno  14:59

Novým ředitelem Vojenského zpravodajství (VZ) by mohl být Petr Bartovský. Kandidáta dnes na...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  14:58

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Ferimu za mřížemi nebezpečí nehrozí, jako právník bude populární, míní bývalý vězeň

23. dubna 2024  14:58

V pondělí odvolací soud potvrdil tříletý trest pro Dominika Feriho. Exposlance uznal vinným v...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik