Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Komunismus opět vědecký

Poslouchejte vědce! Nabádají nás studenti. Proti tomu nelze nic namítat. Tím spíše, že vědcům nyní vysoce stoupla reputace.

Vždyť díky opatřením doporučovaným vědci jsme pandemii čínské chřipky přečkali relativně ve zdraví. Relativně se myslí ve vztahu k předpovědím jiných vědců na základě jejich vědění a modelů. Nastává čas rozvažovat, jak dál po pandemii.

Nemusíme tápat ve tmách. Philipp Frey, výzkumník německého Centra pro emancipaci technologií, se domnívá, že bychom měli spotřebovávat a pracovat méně. Stačily by necelé dvě hodiny denně. Většinu emisí CO2 lidstvo vytváří zbytečně, protože zbytečně moc vyrábí. Ukázala to pandemie Covid-19, tvrdí Frey. Zdůrazňuje, že se nemá čekat na pokles poptávky, ale že je zapotřebí začít se snižováním produkce. „V minulosti přitom lidstvu šlo především o to, aby zvládlo přežít s co nejmenší námahou a za využití co nejméně zdrojů. Co je náš hlavní cíl?“ ptá se Frey. „Jde nám o uspokojení základních lidských potřeb za co nejmenší spotřeby, nebo o maximalizování výdělků korporátů?“ A navrhuje chodit do práce jen 9 hodin týdně.

Nápad je to pozoruhodný, ale nedopovězený. Které práce (produkty, služby) se během pandemie ukázaly jako nezbytné, a které jako zbytečné? Například domácí šití roušek bylo nezbytné tři měsíce, zatímco sto let předtím zcela zbytečné. Je zřejmé, že na určení nezbytných a zbytných prací bude nutné sestavit odbornou komisi se silnou vědeckou podporou. Vědecká pracovní skupina bude muset sestavit nějaký model, na základě kterého bude určovat nezbytné a zbytné práce, nebo-li statky. Co například změna pohlaví, antikoncepce nebo naopak třetí dítě do rodiny? Je to nezbytné, jsou to životní potřeby? Nebo třeba jízdní kolo. Potřebujeme ho? A obyčejné, nebo s přehazovačkou? Tak asi jedno obyčejné do rodiny by šlo, s přehazovačkou pro okresního tajemníka. Musí se posuzovat individuálně.

A je vůbec kolo zapotřebí? Dokud neexistovalo, také nikdo nevěděl, zda bude uspokojovat základní lidské potřeby, nebo zda je to jen nadbytečný luxus. Jisté je, že před svým vynálezem kolo žádnou nezbytnou lidskou potřebou nebylo.

Do modelu také musí vstoupit způsob distribuce základních lidských potřeb. Čtyři pětiny lidí budou bez práce. Jak budou své potřeby uspokojovat? Možná vlastní prací na své zahradě, ve své dílně. Ale co když někdo z nich vynalezne kolo? Nezbývá než se spolehnout na to, že výzkumník Frey už má nějaký model promyšlen, když své vědecké záměry oznamuje veřejnosti. Těšme se na to, jaké mu vyjdou scénáře.

Jeden podobný už je k mání. Sestavila ho renomovaná poradenská společnost McKinsey pro Polsko, které chce být do roku 2050 uhlíkově neutrálním státem. Vyšlo jí, že ekologicky „proaktivní“ člověk žije v tříčlenné domácnosti ve výborně izolovaném bytě o 60 metrech čtverečních, topí si maximálně na 19 stupňů, jezdí na kole, maso jí jednou týdně a věci do domácnosti a oblečení si pořizuje převážně v secondhandu. Ročně tak způsobí emise 8 tun CO2.

McKinsey profiluje takového občana jako „proaktivního“, my, zkušenější bychom řekli „uvědomělého“, jenž buduje uhlíkově neutrální stát. Firma rovněž píše, že by náklady na dekarbonizaci Polska měly dostoupit 10 až 13 miliard eur (zhruba 268 až 350 mld. Kč) ročně. Z analýzy tak není zřejmé, pro kolik občanů takový způsob života bude naopak důsledkem dekarbonizace.

Vědecký komunismus nás ale učí, že někteří budou dekarbonizaci nadšeně hlásat a jezdit autem, většina to úkorně bude snášet a s tím zbytkem, s reakcionáři, se pokroková společnost šmahem vypořádá.

Autor: Jan Ferenc | pondělí 10.8.2020 10:23 | karma článku: 23,10 | přečteno: 590x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 309x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Nejednáme. Na obzoru je stávka soudních pracovníků, požadují vyšší platy

25. dubna 2024

Premium Odvádějí vysoce odbornou práci, musejí skládat speciální zkoušky, někdy sami vypracovávají drobná...

Pokroková nenávist k Židům. Jak se z univerzit v USA staly filiálky Hamásu

25. dubna 2024

Premium Na elitních amerických univerzitách vyhánějí Židy takovým stylem, že to tam vypadá jako v Německu...

Karafiátovou revoluci zažehla jediná píseň. Portugalsko vyvedla z diktatury

25. dubna 2024

Málokterá revoluce je spojena s písní a květinou, jako se to stalo té portugalské. Před 50 lety se...

Chtěl se odpálit během olympiády v Paříži. Ve Francii zatkli 16letého hocha

24. dubna 2024  22:47

Kriminalisté ve Francii v úterý zadrželi 16letého mladíka francouzské národnosti, který na...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik