Solární elektrárny potřetí na pranýři

21. 05. 2020 21:06:49
Je pozoruhodné, jak fotovoltaické elektrárny pijí krev politikům a jak se politici snaží, s pochopením některých sdělovacích prostředků, aby pily krev i občanům.

V době, kdy bezemisní zdroje energie jsou podporovány a propagovány v celé Evropě, naše politická reprezentace jim zatahuje smyčku. „Vláda táhne proti solárům“, hlásá například jeden novinový titulek. Je to tak absurdní, jako desetiletá solární historie v této zemi.

Systém státní podpory obnovitelných zdrojů energie (OZE), včetně slunečních elektráren, funguje od roku 2006. Solární boom ovšem vypukl v roce 2009. Tehdy Energetický regulační úřad (ERÚ) vydal cenový výměr, podle něhož fotovoltaické elektrárny, které získaly licenci, obdržely velice štědrou dotaci ve formě vysokých výkupních cen jimi vyrobené elektrické energie.

Ještě předtím byli příslušní vládní úředníci i poslanci Parlamentu České republiky odborníky varováni, že dotace je nepřiměřeně vysoká a podmínky pro její vyplácení příliš výhodné pro provozovatele elektráren. Konkrétně se jednalo o ustanovení, že cenové zvýhodnění se nesmí snížit o více než 5 % pro následující (roční) období.

Skutečně, úzká skupina dobře informovaných, připravených investorů využila štědré nabídky státu a rozhodně neprohloupila (a kdoví, zda to nebylo obráceně). To se ukázalo již zanedlouho, když ceny fotovoltaických panelů, a tím i pořizovací náklady investorů, začaly prudce klesat.

Mezi tím se usilovně budovalo. V roce 2008 činil instalovaný výkon slunečních elektráren u nás 39,5 MW (z celkových zhruba 17 720 MW), v roce 2011 to bylo 1971 MW. Tak je tomu v podstatě dosud; v roce 2018 byl ve fotovoltaice instalován výkon 2056,8 MW.

Co zastavilo slibně se rozvíjející solární energetiku? Státní podraz. V listopadu 2010 vyhláška ERÚ platná od 1. ledna 2011 zavedla měkčí podmínky pro získání podpory, ale současně ji drasticky snížila. Vypukly závody o dokončení rozestavěných zdrojů do Silvestra 2010. Nešlo jen o vysokou podporu, ale také o schopnost dodržet podnikatelské plány a splácet investiční úvěry.

Do bot teklo investorům hůře informovaným a méně připraveným. Mezi nimi byly i malé rodinné podniky nebo firmy, které v novém podnikání hledaly východisko z krize, která v letech 2008 až 2010 postihla světovou i tuzemskou ekonomiku.

V roce 2011 stát zavedl mimořádnou solární daň z příjmů ve výši 26 procent ve snaze napravit dřívější omyly. O tři roky později ji snížil na 10 procent, nicméně řadu malých provozovatelů již existujících zdrojů tím vytlačil z odvětví a všechny investory, kteří o výstavbě slunečních elektráren uvažovali, dokonale zaplašil.

Nyní se státní moc chystá dotace pro sluneční elektrárny opět snížit. Ne pro ty, které by snad někdo chtěl stavět, ale pro ty, které již jsou v provozu. Potřetí tedy státní moc zdvihá boj proti podnikatelům, jimž dříve poskytla podporu finanční i politickou.

A bude přitom poukazovat na to, jak se neoprávněně obohacují a jak na to občan-volič doplácí. Fackovat by ale měla především sama sebe. Svou nespolehlivostí a šupáctvím podlamuje důvěru nejen investorů a vlastníků elektráren, ale i důvěru veřejnosti v nadějnou a potřebnou technologii.

„Byl to Klondike způsobený obrovskými omyly, chybami nebo korupcí,“ řekl o letech solárního boomu Karel Havlíček, současný ministr průmyslu a obchodu a dopravy. Snad, ale po deseti letech jsou to jen prázdná slova.

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 21.5.2020 21:06 | karma článku: 15.38 | přečteno: 852x

Další články blogera

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma článku: 16.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma článku: 6.69 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 428 | Diskuse

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma článku: 26.50 | Přečteno: 467 | Diskuse

Další články z rubriky Životní prostředí a ekologie

Milan Smrž

Otevřený dopis k referendu o větrných turbínách v Líšťanech u Loun

Dne 22.března proběhlo v obci Líšťany na Lounsku referendum o výstavbě větrných elektráren. Jen třetina hlasovala pro. Doufejme, že občané za dva roky názor změní. Nebo budeme raději spoléhat na drahou jadernou energii?

24.3.2024 v 9:47 | Karma článku: 8.68 | Přečteno: 538 | Diskuse

Milan Smrž

Také jste proti Green Dealu?

Protesty zemědělců v Evropě i mnoho příspěvků na sociálních sitích nesou pečet protestu proti Green Dealu. Kdo tomu tleská?

3.3.2024 v 22:32 | Karma článku: 21.26 | Přečteno: 6056 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Baterky, kam se podíváš

Poslední dekáda byla ve znamení obrovského nárůstu výroby baterií, tedy lépe řečeno, akumulátorů. Připadá mi to jako druhá elektrifikace. Na baterie bude po čase zřejmě všechno.

3.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 6.42 | Přečteno: 342 | Diskuse

Petr Hariprasad Hajič

Tak co hoši a holkiíí, jakxte na tom s tem vodíkem?

Zelená vodíková produkce je další dílek do dekarbonizační skládačky udržitelného rozvoje. Byla jen otázka času, kdy na vodík dojde v praxi a loni nastala úplná exploze publicity. Toto třaskavé téma stojí za pozornost.

1.3.2024 v 8:21 | Karma článku: 7.44 | Přečteno: 293 | Diskuse

Vašek Brynda

Co je eko kůže a proč je pravá kůže ekologičtější?

Není to tak dávno, kdy se na trhu objevily pojmy, jako je eko kůže a veganská kůže. Mnoho lidí znejistělo a začalo považovat pravou kůži za neekologickou, a naopak slepě opěvovat tyto nové materiály. Jak je to ale skutečně?

19.2.2024 v 13:03 | Karma článku: 22.75 | Přečteno: 436 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...