Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
PS

P35e70t91r 41S90k42á74c50e19l

30. 8. 2023 23:03

Diskuzí bychom měli dospět k řešení závadného stavu. Což tak zákonem, cíleným na trh, zřídit tři typy superhyper marketů státních. A v nich z 90. procent potraviny a zboží tuzemské provenience. Zdůvodnění je snadné - chybí konkurence současným obchodům, kteří nejsou schopni uspokojit široké spotřebitelské spektrum. Když by tohle kvůli byrokratům z Bruselu neprošlo, zákonem umožnit a cíleně finančně podpořit zakládání družstevních spolků. V nich zákonem ustanovit systém podobný, jako byl před 90. lety. Zemědělci produkujicí mléko měli možnost se v regionu spojit, zřídit mlékárnu, později obchody jen s mlékemk a mléčnými výrobky (mlíkařky). Tzn. od pěstování potravin, jejich zpracování a prodej všechno pod jednouo firmou, řízenou představenstvem. Osvědčilo se tehdy, proč by tohle nemohlo fungovat i nyní, v tržním hosdpodářství?

0 0
možnosti

Politici se tu již více než dekádu zabyvaji pouze sami sebou. Před deseti lety si dokonce vyzkoušeli rozkrast v organizovane skupine dotace na fve a to bez jakéhokoliv trestu. A od té doby je to klondike.

3 0
možnosti
ZZ

Byla to především ODS, která za vydatné pomoci KDU a Zelených připravila stát na fotovoltaice o 900 miliard Kč.

1 0
možnosti
BP

Fiala po dvou letech vládnutí zjistil, že část potravinářské prvovýroby vlastní Babiš. A tak hurá na něj. To je ten "systematický" tlak. Že největší prasárny dělají řetězce, není důležité.

5 1
možnosti
ZZ

Prostě nová akce Antibabiš.

Za své vlastní neúspěchy si tato vláda už znovu našla starého obětního beránka.

6 0
možnosti
Foto

Vláda má nástroje jak tlačit na ceny, ale represe to není. Když už dotace, tak všem stejně, neplatit za to, že pole leží ladem, platit za výrobek. Nedávat antikonkurenční dotace 100 milionů na svěřenecký toustový chleba. Zrušit všechny známky kvality. Odebrat značky firmám, které zneužívají zeměpisné označení jako Opavia piškoty a Znojmia okurky. Zrušit kvóty, třeba na cukr. Na stránkách vlády zveřejňovat průměrnou cenu základních cen potravin v maloobchodě, aby bylo všem jasné, co je opravdu sleva. Zjednodušit značení potravin, třeba by bylo jednodušší, kdyby nemusely polské řetězce přeznačovat zboží. Ptát se řetězců jako Fikea, Džjisk, Jetako na kurz zboží na cenovkách a nebo umožnit zakazníkům platit libovolnou měnou na cenovce. ...

4 1
možnosti
Foto

To ceny dolu nestalčí. Ty mohou stlačit ti co nakupují. Proč by se zlevňovalo, když lidi nakupují jak šílení. To by byl podnikatel hloupej, aby zlevňoval.

1 0
možnosti
PK

Svádění drahých potravin na charakter našeho zemědělství - velikost podniků považuji za sporné. Už proto že tolik farmářů by se tady nenašlo. Problém je i na Západě - nejsou náhrady za farmáře odcházející do důchodu - a je docela velký. Asi víte proč.

2 0
možnosti
PK

Např. jahody jsou dnes jen pro bohaté. "Levný" Lidl je stále prodává za 229 Kč/kg, před Lidlem prý česká produkce 238. Pravda, je to Praha 6. Samozřejmě ceny se prezentují za 100 gr, aby to tak neřvalo.

2 0
možnosti
Foto

Ceny potravin určuje ten, kdo kupuje. Zákazník v Německu by nekupoval tak předražené potraviny jak se děje u nás. Obchody jsou stále plné a lidi kupují, jak diví. Výrobci ví, že i když výrobek stál před inflací 20 Kč a a pak jeho cenu dali na 80 kč a teďje zlevní na 60 Kč tak to lidi budou kupovat jako diví. Proč může v Německu stát máslo 29 kč a u nás za 60 až 80 Kč. Se slevou 49 Kč. Stejně tak jugurty a tak dál. Droždí za cca 5 kč a v Německu za 2 kč. U nás to lidi kupují.

4 1
možnosti
ZZ

Pokud se nepletu, tak Německo má 7 % DPH , Polsko 0 % DPH, ČR 15 - 21 % - podle typu prodejce. Velké řetězce prodávají s 15 % , prodej od farmářů je většinou za 21 %.

Takže tam hledejte nejdřív.

2 6
možnosti
MK

Dobrá, ale proč nezůstali zachováni také v Česku, 30 let po zrušení JZD? Jak mohlo být zachováno 30 let po zrušení JZD něco, co zde před 30 lety nebylo?

0 0
možnosti
ZZ

Protože v zemědělství nechce už nikdo za ty peníze dělat !!!

0 0
možnosti

Na otázku, proč jsou potraviny v Polsku pořád o tolik levnější než u nás, premiér reagoval mimo jiné vysvětlením, že polské zemědělství nebylo postiženo takovou koncentrací do velkých JZD jako u nás za minulého režimu a zůstali zachováni i malí zemědělci. Dobrá, ale proč nezůstali zachováni také v Česku, 30 let po zrušení JZD?

Zdroj: https://janferenc.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=805686

Velké zemědělské podniky mají nižší náklady než malé. Pokud to není pokřiveno dotacemi

4 2
možnosti
Foto

Velké zemědělské podniky mají nižší náklady než malé to jste zjistil kde ???

1 6
možnosti
MK

Pokud člověk jí jen tolik, kolik činí biologická nutnost, pak nemá s cenami potravin problém. Pokud by se takhle choval (aspoň na pár týdnů) celý národ, to byste koukali jak by ceny svištěly směrem dolů.

Ale vysvětlujte to žroutům, kterých je v naší populaci většina.

5 2
možnosti
ZH

Nebo by to mohlo dopadnout jako s vodou. Čím menší byla spotřeba, tím víc její cena rostla.

12 3
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik