Litujeme, ale tato diskuse byla uzavřena a již do ní nelze vkládat nové příspěvky.
Děkujeme za pochopení.
JB

Tak možná jste odborník na ústřední topení, ale o zemědělství a suchu toho moc nevíte.

Ono totiž ta nerovnoměrnost srážek, kdy prší především přívalově, je zásadní. Vzpomínám, že jako dítě jsme v Jugoslávii koukali na to, že ráno pršelo a odpoledne se dalo koupat a ranního deště jako by nebylo. To jsme u nás neznali. Už jsme na tom stejně. Ono i v takových pouštích a polopouštích spadne 200 až 300 mm ročně, ale zásadní jsou vysoké teploty a nerovnoměrnost srážek (uvádí se, že se v pouštích více lidí utopí při bleskových povodních než zahyne žízní).

K plodinám, co jste uvedl - řepka půdu proti erozi chrání poměrně dobře. Rozhodně lépe jak vámi zmiňované zelí - na poli je řepka cca 11 měs z roku - kritické je akorát období po zasetí. A netuším, proč by měl jehličnatý les zadržovat vodu hůře než les listnatý či smíšený.

A abych jen nehaněl, máte pravdu s tím, že klesá organická hmota v půdě - ta totiž je opravdu schopna vodu vázat. Další problém je v tom, že se méně vápní. Což má vliv na strukturu půdy. A v neposlední řadě je půda utužená, což způsobily těžké zemědělské stroje, ale kupodivu i to, že máme mírné zimy (když kdysi 50 a více cm promrzlo, tak to znamenalo, že těch 50 cm se zmrzlým ledem nakypřilo). Doufám, že nikdo nebude tvrdit, že za mírné zimy mohou také zemědělci.

Abych to uzavřel - zemědělci se po r. 90 začali chovat tak, aby se uživili. Čili tržně. Vykašlali na živočišnou výrobu - jak je to dlouho, co jakýsi Klaus prohlašoval, že všechno dovezeme, co nějaký ministr prohlašoval, že prasata už chová jen sebevrah apod? Tím pádem ubylo hnoje, který končil na orné půdě (to byla ta organická hmota), tím pádem ubylo pěstovaných jetelovin či trav, které srážky zadržují perfektně a logicky přibylo obilovin, kukuřice (která se mimochodem smí pěstovat jen do určitého stupně svahovitosti) a i té řepky.

Jinak v republice se oproti dob komunismu zvedlo zalesnění i zatravnění. Zásadní ale opravdu je ta nerovnoměrnost srážek!!!!

0 0
možnosti
JC

Obávám, že se zemědělci se změnili na firmy se zemědělskou výrobou a začaly se učit, jak získávat dotace.

1 0
možnosti
  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik