Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

Jedná se především o parkování a o poplatcích za něj. Koncem února přes svůj účet na sociální síti X vzkázal, že parkování je „uskladnění soukromého majetku ve veřejném prostoru“. A dále vypočítává: „Je třeba uplatnit princip řádného hospodáře. Parkování dnes dotujeme více než MHD. Komerční cena na okraji Prahy je 2000 za auto na měsíc. Když to srovnáte s cenou za parkování ve veřejném prostoru 1200 Kč za rok, tak vám dojde, že ta dotace, kterou máte oproti komerční ceně, je neuvěřitelně vysoká,“ píše Hřib. „Když něco rozdáváte zadarmo nebo skoro zadarmo, tak toho nikdy nebude dost. A to se týká i parkování v Praze. Za uskladňování soukromého majetku ve veřejném prostoru je nutné platit férovou cenu.“

Parkování není uskladnění, to především. Za uskladněnou věc bere ten, kdo skladní za poplatek, plnou odpovědnost, což město určitě není. Že si náměstek Hřib různé ceny vycucává z malíčku, to není žádná novinka, ale s „dotacemi“ je to zcela obráceně. V roce 2017 se v zónách placeného stání v Praze vybralo 521 mil. Kč, o 83 mil. Kč více než v předešlém roce. Po odečtení nákladů byl čistý příjem 321 milion korun. To ještě nebyly započteny výnosy za modré čáry v Praze 4, ty se tenkrát teprve malovaly. V roce 2021 už ale zóny placeného parkování byly i tam a Praha celkem vybrala v celém městě téměř 919 milionů korun, informovala agentura ČTK. Po odečtení nákladů a daní činil zisk čistých 539 milionů korun.

Dalším hausnumerem jsou náklady, které s parkováním na veřejných komunikacích město má. Hřib je již dříve vyčíslil na nějakých 9500 Kč za jedno místo, jinde zmínil 2 miliardy ročně v celém městě. Ale zde zaměňuje výdaje na údržbu veřejného prostoru s výdaji na parkovací místa. Výdaje na údržbu veřejného prostoru by se zásadně nezměnila, ani kdyby na nich auto nestálo. S výdaji na parkovací místo se to má jinak. Veškeré výdaje spojené s provozem placených zón hradí Technická správa komunikací, jež je jejich správcem. Zajišťuje obnovu dopravního značení, umístění dopravních značek a také údržbu provozních automatů. Má na starosti také monitoring dat z návštěvnických zón pomocí speciálních kamerových vozidel a kompletní sběr dat pomocí softwaru, který sbírá a kompletuje data od rezidentů, abonentů a návštěvníků. O údržbě veřejného prostoru zde není ani čárka.

Celkem trefné poznámky k Hřibovým příspěvkům mají někteří diskutující pod nimi. Jeden z nich shrnuje celkový dojem: „Klasika, papaláši vybírají výpalný“.

Zastavme se také u náměstkovy poznámky „Když něco rozdáváte zadarmo…“ Město nikomu nic nerozdává, protože není onoho vlastníkem. Je pouze správcem, majiteli jsou občané obce. „Ten prostor tedy není Váš, ale veřejnosti, což jsou mimo jiné i motoristi,“ shrnuje další diskutér na X.

Naposledy se Hřib vytasil s argumentem dostupnějšího bydlení. Srovnal dvě parkovací místa o rozloze 25 m2 se stejně rozlehlou garsoniérou s tím, že developer zlevní byty, když u nich nebude muset být parkovací státní. „Chcete lepší dostupnost bydlení, nebo dvě parkovací místa?“ ptá se Hřib sugestivně.

To už jsou ale jen takové rudozelené sny o tom, jak se budou regulovat ceny v tržní ekonomice. Developer nesleví ani haléř, dokud poptávka po bydlení převyšuje nabídku. Dostupnost bydlení je určována koupěschopností obyvatelstva, mírou inflace, výší úrokových sazeb, výší pořizovacích nákladů developera na stavbu bytu, atd… Nehledě k tomu, že takových garsoniér se dá postavit 10 nad sebou a dvojicí parkování pět pod sebou.

I kdyby, dejme tomu… tak pro koho se dostupnost eventuálně zvýší? Snad pro dvojici hipsterů, kteří budou společně splácet hypotéku na 3,5 milionu na 25 let 21 737 korun měsíčně. I kdyby se nakrásně nastěhovala mladá rodina s jedním dítětem a bez auta, případná lepší dostupnost bytu tím způsobí horší dostupnost spousty jiných věcí. Zájmových kroužků, výběrové školy, zaměstnání pro rodiče, babičky na venkově, atd.

Tak se náměstek Hřib během jen několika týdnů posunul od „férové ceny za parkování“ k cenám garsoniér. O pointu se opět postaral jeden diskusní příspěvek na X: „A férovou cenu určí… úředník magistrátu!“

Autor: Jan Ferenc | pondělí 11.3.2024 10:49 | karma článku: 16,16 | přečteno: 309x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Kupujte byty, nebudou!

Ceny bytů klesají, úroky na hypotéky také. Realitní agenti, developeři a investiční poradci nabádají lid, aby kupoval byty, že levnější už nebudou. Jisté to není, ale stát se to může. Ne že by nebyly vůbec, ale nebudou jen tak.

28.10.2023 v 12:26 | Karma: 12,29 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

V Česku přibývá nakažených malárií, nemoc si lidé vozí z dovolené

27. dubna 2024  7:29

Po útlumu v době covidu-19 opět roste počet Čechů, kteří se v zahraničí nakazili malárií. Loni jich...

Izrael zaslal Hamásu reakci na postoj k ukončení války, hnutí žádalo příměří

27. dubna 2024  7:07

Palestinské hnutí Hamás uvedlo, že v sobotu dostalo od Izraele oficiální odpověď, která se týká...

Má přejít česká ekonomika na válečný režim? Doba míru je pryč, říká Pojar

27. dubna 2024

Vysíláme Britský premiér Rishi Sunak nedávno oznámil, že jeho vláda uvede zbrojní průmysl do válečného...

Každý druhý učitel v Německu zažívá ve třídách násilí. Brutalita na školách roste

27. dubna 2024

Premium Německý učitel se stává docela riskantní profesí. Násilí se stává stále běžnější částí vyučování a...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik