Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

Inu, chybička se vloudí, řeklo by se. Špatné učení se na špatných informacích. „Toto je krásný příklad informatického principu `garbage in, garbage out`, čili že nacpete-li do stroje pofiderní vstupy, nemůžete dostat kvalitní výstup, leda snad čirou náhodou,“ komentoval událost Marian Kechlibar. „Do jisté míry musíte ten ubohý stroj litovat, protože jeho snaha co nejvěrněji zrcadlit pokřivenou lidskou ideologii je až dojemná. Počítače jsou přece jenom matematické podstaty, tudíž založené na tvrdé logice, a vecpat do nich tak nekonzistentní a lunatické učení, jako je ten moderní progresivní neo-rasismus, je úkol pro (zajisté nebinárního) Sisyfa. Doublethink, který je spoustě lidí tak přirozený, se velmi špatně algoritmizuje. Pak z toho vylézá to, co vylézá.“

Stroje, které jsou dnes popisovány jako umělá inteligence, jsou zadáním svých tvůrců a tréninkového materiálu. „Kopírují jejich předsudky,“ píše Marek Hudema. „Jenže stroje jsou stroje, nevědí, kdy svůj přístup už přehnaly, nemají lidský cit, tak ta ohleduplnost. Snaha o jejich ideologickou či politickou indoktrinaci tak vede k tomu, že podobně jako Gemini nakonec skončí ve stavu, který bychom popsali jako radikál, extremista či hloupý dezolát.“

Jenže nad popisovanou událostí nelze mávnout rukou, a už vůbec ne s pobaveným úsměvem. Je docela dobře možné, že se nejedná o chybu, ale o záměrný test. Ne test umělé inteligence (AI). Těmi zkoušenými jsme my, lidé.

Následující text není tvrzení, jen domněnka. Účelem předem plánovaného experimentu je určit, do jaké míry je ještě veřejně vlivná generace uživatelů, která má paměť, zkušenosti, předsudky a je schopna dávat si informace do souvislostí. Do jaké míry sahá vliv těchto lidí v rozhodovacích sférách (veřejné mínění, politika, byznys, věda). Kam až sahají jejich schopnosti, vědomosti a ochota k ovládání stále složitějších výpočetních strojů, důmyslně konstruovaných a programovaných ke zvyšování zábavy, her a vytváření návyku, namísto kancelářské práce a získávání informací. A naopak, kam už dospěla generace jiná, která je ochotna přijmout pravdy jiných autorit, pokud možno elektronických, autorit výsledků vyhledávání, internetových encyklopedií a většinových názorů sociálních skupin, pro něž neexistuje pohlaví, národnost je buržoazní přežitek, oxid uhličitý hubí život na planetě a demokracie je bílý zločin na černošském obyvatelstvu?

Není těžko představitelné, že ona „chybující“ umělá inteligence, nebo nějaká jiná, už sleduje, shromažďuje a vyhodnocuje reakce na vypuštěné obrázky černošských nacistů. A vyhodnocuje je podle demografických údajů o uživatelích, jejich věku, spotřebitelských návycích, vzdělání, místě bydliště, příjmech. 

Kdo na tomto výzkumu má zájem? Každý, komu plastická masa usnadní a zlevní přístup k jeho cílům. Ať je to posílení moci, získání území, vyšší zisky.

Když dávno jsem četl seriózní článek ze seriózního zdroje o seriózním vědeckém výzkumu delfínů. V jednom věhlasném delfináriu vědci zkoumali delfíny tak dlouho, až zjistili, že delfíni testují je, tedy ty vědce. Zvířata schválně dělala chyby v naučených cvicích, chovala se jinak, než by měla, a sledovala, jak na to zareagují ti lidé.

Tak schválně. Za nějakou dobu, řekněme dnů či týdnů, dejme si do nějakého inteligentního vyhledávače heslo „konspirační teorie“. Třeba se vyhledá i tento článek…?

Autor: Jan Ferenc | pondělí 26.2.2024 12:05 | karma článku: 7,06 | přečteno: 108x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 309x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 535x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Kupujte byty, nebudou!

Ceny bytů klesají, úroky na hypotéky také. Realitní agenti, developeři a investiční poradci nabádají lid, aby kupoval byty, že levnější už nebudou. Jisté to není, ale stát se to může. Ne že by nebyly vůbec, ale nebudou jen tak.

28.10.2023 v 12:26 | Karma: 12,29 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik