Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

Velmi rušno bylo před a hned po zveřejnění návrhu cenového rozhodnutí Energetického regulačního úřadu (ERÚ) o regulovaných složkách cen za elektřinu a plyn. A velmi rušno ještě bude. Vláda opět zavírá oči své a snaží se zavřít oči svým občanům před tím, do čeho se pouští.

Dalo by se napsat, že ten rozruch vyvolala opozice, když nařkla vládu ze lží o velmi slabém růstu cen v příštím roce. Sama přitom nijak pravdomluvná nebyla. Jistě, že za současnou situaci v energetice nemůže jen ona, ale svůj díl viny má a vládě nynější se nedá upřít, že se energetikou zabývá s mimořádnou pozorností, což se o jejích předchůdcích zdaleka říci nedá. Ale její kompetence a rozpory v prohlášeních a konkrétních krocích jsou žalostné.

Ministr průmyslu a obchodu Josef Síkela opozici odvětil, že ceny stoupnou maličko, o jednotky procent, nejvýše o desetinu, a kdo tvrdí opak, jen vyvolává paniku. Na pomoc mu přišel předseda vlády Petr Fiala. To bylo před zveřejněním návrhu ERÚ. Po něm nejhlouběji do paniky spadli Síkela s Fialou. Omráčeni ne tak opozicí, jako návrhem na zvýšení regulovaných cen o 71 procento.

Na svém slibu o nezvýšení celkové ceny „o tak moc“ oba protagonisté trvají. To je špatně, zejména, když se Síkela zaklíná, že žádné překvapení to není, že měl průběžné informace o výpočtech a přípravách v ERÚ. Měl by tedy vědět, že nárůst ceny pro spotřebitele bude velice různý, podle tarifů, fixací a zásobovacího území. Zcela jistě se ozve mnoho spotřebitelů, kterým Síkelův výpočet nebude vycházet, mezi nimi mnoho těch, kterým nebude vycházet sakra hodně. Vláda si může být jista, že tito lidé a politická opozice jí každé procento navíc řádně omlátí o hlavu. 

Vláda sůibuje, že růst regulovaných složek ceny bude kompenzován snížením ceny za silovou energii. Toto prohlášení nevyplývá z nějakých trendů, ale ze sezónní zkušenosti. Letos cena elektřiny skutečně klesá, ale díky vlídnému počasí, příznivému pro obnovitelné zdroje energie (OZE), a částečně také díky hospodářskému ochlazování v Číně, která nespotřebovává tolik fosilních paliv jako dříve, takže jsou k mání a jsou levnější. Ale po válce na Ukrajině, která jeden energetický zdroj zarazila, vypukla další na Blízkém východě a hrozí rozrůst se na východ Střední, ze kterého se nyní plyn do Evropy vozí. Jak se zachová Katar nebo Saúdská Arábie vůči Izraeli a vůči Evropě, která jej zatím ještě podporuje? V neposlední řadě roste cena emisních povolenek a záměrem Evropské komise je, aby rostla i nadále. Proto je z trhu stahuje. Cena emisní povolenky EU v posledních pěti letech vzrostla o zhruba 400 procent. To je trend.

Za těchto okolností sázet na burzovní ceny energie a slibovat něco občanům je projev politického zoufalství. Žádnou cenu silové elektřiny vláda nedokáže garantovat (pokud se nerozhodne nerušit cenové stropy). Ba hůře, ona nedokáže garantovat ani tu elektřinu.

To si žádá širší vysvětlení a začněme s ním u Petra Fialy, když pravil, že za tu drahotu může předchozí vláda tím, že blokovala výstavbu jaderných elektráren a obnovitelných zdrojů. A že když se podíváme do zahraničí, vidíme, že tam, kde mají jaderné a obnovitelné zdroje, je energie nejlevnější. Především, výstavbu OZE nikdo neblokoval. Blokla se sama na nedostatku dotací. Nebo-li, podle novořeči, kdo nedotuje, ten blokuje. Za druhé, když vynecháme dva extrémy, prakticky všude v Evropě OZE energii zdražují. Extrémem prvním je Francie, která má 55 % elektřiny z jádra, druhým Španělsko, které má díky slunci a moři kolem dokola mimořádně vhodné přírodní podmínky pro OZE. 

Když se podle Fialovy rady podíváme třeba do Německa, uvidíme, že čím více OZE tam budují, tím dražší mají elektřinu. Což o to, lidem, co bydlí poblíž Baltského moře, ještě může být hej. Ale co takoví Bavoři? Němečtí občané odmítají stavby posilujících přenosových linek mezi severem a jihem SRN. Většina Němců už se s myšlenkou dekarbonizace energetiky a jejími politickými protagonisty ve zlém rozešla. Ministr Síkela naopak počítá s posílením linek mezi Německem a Českem. Zřejmě se nepodíval do zahraničí.

Posílená přeshraniční vedení, také s Polskem, mají za úkol dotovat importem naši elektroenergetickou síť v období nedostatečného výkonu vlastních zdrojů. Hlavně těch regulovatelných, systémových. Ty se mají rušit, pokud nejsou jaderné. S tím se oficiálně počítá ve vládním klimaticko-energetickém plánu, zveřejněném v polovině října. Vláda ujišťuje, že elektřina z větrných elektráren od baltského pobřeží bude mimořádně levná, protože tyto zdroje poskytují nárazové přebytky. Kolik bude stát dovážená elektřina, až větrné elektrárny nárazově žádné přebytky, či snad dokonce žádnou elektřinu poskytovat nebudou? To jsou otázky, které vláda nahlas neklade, protože na ně nedokáže odpovědět. Otázky kladou elektrárenští podnikatelé: Kdo bude stavět záložní paroplynové zdroje? Za jakých podmínek a jak dlouho bude možné je provozovat? Odpovědí je ticho.

Tezi, že čím více OZE, tím levnější proud, není nutné rozporovat pouze doporučovanými pohledy do zahraničí. U nás dva roky trvá živelná investiční aktivita do OZE. Cena silové elektřiny kupované na rok dopředu je nyní v Česku zhruba o 230 procent vyšší, než odpovídá průměru let 2014 až 2019. Česká státní společnost ČEPS ve své analýze zdrojové dostatečnosti predikuje nejen deficit v zásobování elektřinou, ale píše také, že při posilování výkonů OZE (na požadovanou hodnotu 10 GW v solárních a 1,5 GW ve větrných elektrárnách do roku 2030, což představuje proti loňskému stavu zhruba pětinásobek v obou případech, dodejme na základě klimatického plánu vlády) bude nutné posílit přenosovou soustavu a distribuční sítě za 400 miliard korun. V tom nejsou započítány náklady na pořízení plynárenské infrastruktury. To jsou další "nižší desítky miliard", které ČEPS musí zaplatit, protože ona je kupcem. To jsou trendy, které na zlevňování elektřiny moc nevypadají.

Svaz průmyslu a dopravy sděluje, že meziroční nárůst regulované složky pro hladinu velmi vysokého napětí podle návrhu cenového výměru nyní činí více než 200 %, tedy trojnásobek. Ve srovnání s rokem 2021 je to zhruba dvojnásobek. Tato profesní organizace není politickou opozicí, málokdy se mýlí a rozhodně nepropadá panice. Jen vidí, že v Německu je elektřina pro podniky dotována až na 1,50 Kč za kWh. A stejně je tam draho, firmy hledí investovat pokud možno jinde, pokud možno ne u nás, kde se zastropovaná cena blíží 6 korunám.  

Co nám ERÚ svým návrhem vlastně říká? ERÚ převádí ze státního rozpočtu do faktur spotřebitelů náklady na Green Deal. Některé tam jen vrací poté, co je v energetické krizi na „sebe“ dočasně vzala vláda, tj. hlavně podporu OZE a cenu elektřiny na krytí ztrát v síti. Některé tam zahrnuje tak, jak to vláda ve své/evropské dekarbonizační strategii plánuje. Regulované ceny rostly každým rokem, rostly maličko, o jednotky procent, letos to, pravda, ERÚ vzal opravdu hodně zprudka. Což ale neznamená, že když toto skokové zdražení skousneme, bude zdražování konec. Naopak, růst cen energie je „běh na dlouhou trať“. Tak nepropadejme panice.

Psáno pro deník Svět hospodářství

Autor: Jan Ferenc | sobota 4.11.2023 12:22 | karma článku: 22,57 | přečteno: 535x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 309x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Kupujte byty, nebudou!

Ceny bytů klesají, úroky na hypotéky také. Realitní agenti, developeři a investiční poradci nabádají lid, aby kupoval byty, že levnější už nebudou. Jisté to není, ale stát se to může. Ne že by nebyly vůbec, ale nebudou jen tak.

28.10.2023 v 12:26 | Karma: 12,29 | Přečteno: 516x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Studentky rozrušila přednáška psycholožky, tři dívky skončily v nemocnici

25. dubna 2024  12:40,  aktualizováno  14:38

Na kutnohorské střední škole zasahovali záchranáři kvůli skupině rozrušených studentek. Dívky...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Rusové hlásí průlom fronty. Ukrajinská minela jim přihrála klíčové město

24. dubna 2024  11:40,  aktualizováno  15:50

Premium Jako „den průlomů“ oslavují ruští vojenští blogeři pondělní události na doněcké frontě, kde se...

Pro mírové rozhovory s Ukrajinou nejsou důvody, řekl Kreml. Jednat odmítá i Kyjev

27. dubna 2024  11:45,  aktualizováno  12:14

V současné době neexistují důvody pro mírové rozhovory mezi Ruskem a Ukrajinou, protože Kyjev...

KOMENTÁŘ: Jako figurky na šachovnici StB. Akce Skaut byla obří past na odboj

27. dubna 2024

Premium Odboj, nebo provokace? Před pětasedmdesáti lety, v dubnu roku 1949, vrcholila u nás akce Skaut,...

Sociální nůžky se rozevírají. Češi chudnou, ač pracují, říká antropoložka

27. dubna 2024

Minimální důstojná mzda pro rok 2023 činila 45 573 korun hrubého, vypočítala Platforma pro...

Precheza dostala novou pokutu za únik oxidu siřičitého, má zaplatit půl milionu

27. dubna 2024  11:27

Přerovská chemička Precheza dostala za únik oxidu siřičitého do ovzduší v říjnu 2014 od České...

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik