Hospody, které nekrachují

22. 05. 2023 19:36:44
Hospod prý valem ubývá, hlavně na venkově. A bude prý ubývat ještě valeji po zvýšení daně z přidané hodnoty (DPH) na pivo. Jenže to závisí na tom, na čem závisí hospoda.

Jezdívám do jedné vesničky, ukryté v hlubokém údolí potůčku, jenž je přítokem řeky Svitavy. Potoční řadová, řekl by urbanista. A na březích toho potůčku kvete nejen rozrazil (v originále na březích řeky Svratky, já vím, pane Nezvale, ale jsme stále v tom regionu), tedy kvete tam také hospůdka, jež má otevříno v pátek a v neděli. Jinak ne. Když náhodou někdy paní hostinská nemůže, rozhlásí se to místním rozhlasem.

Úplně to stačí k tomu, aby se v hospůdce v pátek sešla mládež, která pracuje a studuje přes týden „ve městě“ a na sobotu neděli jezdí domů nebo k dědovi a babičce. V neděli mladí odjedou a hospodu ovládnou dědové a babičky. I pan starosta se často zastaví. Probírají se ti mladí, ale také změny ordinačních hodin, co na co zabírá, kdo co nového postavil nebo opravil, kde co nebo koho sehnat, co byste vy potřebovali opravit nebo postavit, kdo to umí a pomůže vám s tím. Účastním se obou těchto seancí a už mnohokrát jsem položil na stůl klíče od branky do zahrádky. Za pár týdnů jsem přijel, klíč našel ve schránce a na zahrádce pokáceno, vyčištěno, zasazeno či opraveno, jak domluveno, a ani jediné jablko ze stromu nechybělo. Rybízy nám totiž neožírá místní všeuměl pan soused Duchoslav, ale jelínek osmerák, už jsme ho přitom přistihli. Myslel si, že nejsme doma, ale to se spletl. Vyjela po něm moje žena a myslím, že už nepřijde.

Říkáte si: No jo, venkov. Tedy vězte, že podobnou hospůdku máme také u nás na pražském sídlišti. Ta má otevřeno denně, ale až v podvečer. Což zase úplně stačí k tomu, abychom tam probrali, co den dal a vzal, a jinak v zásadě totéž, co v té vysočinské vesničce. Jenže se také fotříci pravidelně každou sobotu ráno scházejí na místním hřišti, aby si v zimě s tenisákem zahráli hokej, v létě fotbálek. Domluví si společně pronájem kurtů a jdou si takhle ve čtvrtek pinknout tenis. O víkendu se kluci domluví a vyrazí na ryby. Pravidelně, většinou ve čtvrtek, to schytám já za své komentáře. Ale také obdržím dobré rady, o čem by se v tom Světě hospodářství mělo napsat. Hlavně pravdu. Když něco nevím z nějaké odbornosti, dostane se mi potřebných znalostí, nebo se někdo někoho zeptá a dá mi vědět. Kromě rybářů a sportovců tu máme také pejskaře a morčatáře, motorkáře a kolaře, malíře pokojů, elektrikáře s kulatým razítkem, osmkrát certifikovaného stavebního inženýra, kadeřnici, zdravotní sestřičku, účetního a daňového poradce s vlastním softwarem, zubní laborantku, pravicového extrémistu, kulturistu, umrmlaného důchodce, učitelku z mateřské školky, učitelku ze základní školky, profesora tělocviku ze střední školky, profesora filosofie z vysoké školky, středového levičáka, profesionálního uklízečku, likvidátora pojišťovny už bez razítka, obchodního ředitele, provozního ředitele, garážmistra, beznohého hokejistu paralympionika, flétnistu, přistěhovalce ze Slovenska, přistěhovalce z Ukrajiny, tři Moravce, a tak dále...

S jídlem se to řeší tak, že spolustolovníci „něco přinesou“. Hostinský zařídil mikrovlnnou troubu, elektrickou horkovzdušnou troubu, dvouplotýnkový vařič a remosku. Tak se něco upeče, ugriluje nebo už hotového ohřeje. Jednou ty, příště já. A někdy taky něco ulověj. Ale to jen vzácně, protože ten nejlepší rybář ty nejkrásnější úlovky zase pouští zpátky do vody.

Co je ale důležité. Žádná hokejová ani fotbálková liga, tenisový turnaj, vědecké kolokvium nebo soutěž v špikách by neexistovaly, kdyby nebylo té hospůdky, zřízené z kočárkárny jednoho paneláku. A platí to i obráceně.

Jak už jsem naznačil, není to jen pánský klub, chodí sem i dámy, manželky, kamarádky a pejskové. Takže se tu plká, probírá a řeší kdeco.

Jediné, co jsme zatím fakt neřešili, je ta DPH na to pivo.

Psáno pro deník Svět hospodářství

Autor: Jan Ferenc | pondělí 22.5.2023 19:36 | karma článku: 22.74 | přečteno: 993x

Další články blogera

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma článku: 16.14 | Přečteno: 300 | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma článku: 6.69 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 428 | Diskuse

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma článku: 26.50 | Přečteno: 467 | Diskuse

Další články z rubriky Ekonomika

Ladislav Jílek

Něco k huti Liberty

My starší ji známe pod jménem Nová huť Klementa Gottwalda. Ti ještě starší ji znali pod jménem Jižní závod, který jí dali Němci, kteří ji začali stavět během 2SV.

25.3.2024 v 16:35 | Karma článku: 22.49 | Přečteno: 595 | Diskuse

Milan Smutný

Nesnesitelně drahá láce solárních a větrných zdrojů

Daňoví poplatníci v Německu se vztekají: v rozporu s vládní ideologií zjišťují, že zelená tranzice levnými zdroji ze slunce a větru se nejen nekoná, ale devastuje ekonomiku, soukromé i veřejné rozpočty a vede k politickému chaosu.

25.3.2024 v 11:31 | Karma článku: 35.70 | Přečteno: 903 | Diskuse

Markéta Šichtařová

Co se to děje s úroky?!

Už tento týden bude znovu Česká národní banka rozhodovat o nastavení jejích úrokových sazeb. A ekonomové ve svých reportech skoro o ničem jiném nemluví.

20.3.2024 v 8:00 | Karma článku: 34.75 | Přečteno: 1559 | Diskuse

Karel Trčálek

Čelíme statistickému zkreslení paní Šichtařové!!!

Počet lidí, kteří jsou přesvědčení, že je paní Šichtařová ekonomka, v roce 2023 stoupl o 173 000 na 4,224 milionu lidí. Vyplývá to ze statistik paní Šichtařové...

18.3.2024 v 8:43 | Karma článku: 19.36 | Přečteno: 496 | Diskuse

David Kunc

Ekonomické události 11. týdne

Americká inflace se delší dobu pohybuje nad 3 %. Aby inflace zpomalila, bude muset zpomalit i americká ekonomika - což, se možná již pomalu začíná dít. Dokud v USA nenastanou podobné symptomy jako v EU, bude inflace patrně vyšší

18.3.2024 v 6:56 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 69 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...