Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Německý soud povolil apartheid

Německý Spolkový správní soud více než 12 milionů německých občanů označil za škůdce společnosti a vrahy nevinných obětí, neboť používají špinavá auta.

Spolkový správní soud počátkem tohoto týdne usoudil, že je přípustné zakázat jízdy starších naftových automobilů ve městech. Zákazy jízdy se mohou týkat vozů, které splňují emisní limity, plní i další zákonné technické podmínky provozu, byly schváleny k provozu na veřejných komunikacích a lze s nimi legálně obchodovat.

Problém je s emisemi oxidů dusíku. Jejich vliv na lidský organismus nebyl spolehlivě prokázán, jsou však vydány limity jejich koncentrací v ovzduší. Tyto limity si určila Evropská komise, neptejte se, jak k nim přišla. Města Düsseldorf a Stuttgart tyto limity překračovala, a tak jim soud nařídil, aby s tím něco udělala. Podle soudu ve Stuttgartu nejlepším řešením je zákaz provozu dieselových aut. Spolkový správní soud tento názor potvrdil a rozhodl, že je možné takový zákaz vydat.

Rozhodnutí se bude týkat letos patrně jen 12,3 milionu z celkových 15 milionů naftových aut registrovaných v SRN. Zbývajících 2,7 milionů aut vyhovuje emisním normám euro 5 a 6, takže ty se letos zákazu obávat nemusejí.

Zakázaná auta a jejich motory byly ve své době vyrobeny podle nejnovějších dostupných vědeckých poznatků a technologií. Vyhovovaly platným normám a předpisům. Předpokládalo se, a automobilový průmysl byl s tímto předpokladem srozuměn, že ekologické předpisy pro provoz aut se spalovacími motory se budou postupně zpřísňovat a že nové a nové modely aut půjdou těmto zpřísněním naproti. Společnost reprezentovaná parlamentem a vládami uzavřela v tom smyslu s automobilkami dohody. A tak se také dělo a děje.

Nepředpokládalo se a nebylo dohodnuto, že poté, co nabude platnost přísnější norma, budou automobily s normou starší zakázány. Občanům, kteří tyto vozy zakoupili, nyní německý správní soud znehodnotil majetek a omezil výkon jejich vlastnických práv.

Soudní případ iniciovala německá organizace na ochranu životního prostředí Deutsche Umwelthilfe. Její šéf Jürgen Resch výsledek soudního jednání pochválil s tím, že soud dal přednost zdraví občanů před možností pohybovat se ve špinavém autě. „My jsme v každém případě šťastní a spokojení. Po tomhle rozsudku bude možné donutit automobilový průmysl, aby část svého zisku využil na to, že dieselové vozy budou vylepšeny a my relativně rychle získáme čistý vzduch,“ prohlásil J. Resch (citováno podle serveru aktualne.cz).

Nechci ekologistům bourat jejich štěstí, ale automobilky už déle než 30 let vyvíjejí stále lepší, úspornější a k přírodě šetrnější motory. Krátí si tím své zisky, které zřejmě Deutsche Umwelthilfe považuje za nemravné. Ale zákaz provozu starších aut už dřívější zisky automobilek nijak nepostihne, ta auta už výrobci se ziskem prodali před léty. Prodali je v době, kdy tato auta nebyla špinavá, ale ekologicky progresivní, protože tehdy bylo v módě bojovat proti skleníkovým plynům a ty vozy produkovaly výrazně méně oxidu uhličitého, než auta starší. Jak bylo dohodnuto.

Byla to doba, kdy v rámci boje proti skleníkovým plynům němečtí Zelení prosadili zákaz bezemisních jaderných elektráren. Nastalo několikanásobné zdražení elektrické energie. A byli ve vládě a byli šťastní.

Dnes je v módě měřit oxidy dusíku a polétavý prach. Není v módě zabývat se vědeckým poznatkem, že na naměřené koncentrace oxidů dusíku lidský organismus vůbec nereaguje. Ekologové byli tedy opět nešťastní. Soudní rozhodnutí je ale šťastnými neučiní. Zákaz provozu dieselových aut ovzduší ve městech určitě nevyřeší. Dosavadní pokusy s podobnými omezeními žádné pronikavé úspěchy nepřinesly.

Jediný skutečný důvod ke štěstí ekologů je tedy ten, že více než 12 milionů německých občanů bylo soudně označeno za společenské škůdce, jimž je možné omezit občanská práva, a to se zpětnou platností, za jejich jednání, kterého se dopustili před deseti lety tím, že si tehdy legálně koupili legální auta.

Další recept na štěstí by pak mohl spočívat například v zákazu používání starších obytných budov, které nevyhovují standardům pasivních domů. Princip je to stejný, precedens byl dán.

Autor: Jan Ferenc | čtvrtek 1.3.2018 11:52 | karma článku: 36,18 | přečteno: 1339x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 309x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Vrah tělo ubodaného muže hodil do žumpy, tam tlelo dva měsíce. Dostal 20 let

25. dubna 2024

Krajský soud v Ostravě poslal na dvacet let do vězení 62letého Karla Machalu za to, že předloni v...

Lidovci navrhli zvýšit slevy na dani na děti, stát to má přes 8 miliard ročně

25. dubna 2024  11:36,  aktualizováno 

Zvýšení slev na dani na děti navrhuje KDU-ČSL a hodlá to prosazovat v jednáních s koaličními...

„Není podstatné být vidět, ale mít výsledky.“ Politici reagují na konec ministryně

25. dubna 2024  10:46,  aktualizováno  11:50

O demisi ministryně pro vědu, výzkum a inovace Heleny Langšádlové (TOP 09) byl premiér Petr Fiala...

Nezvládla jsem prodat svou práci. Neměla jsem lajky, řekla končící Langšádlová

25. dubna 2024  11:44

Ministryně pro vědu, výzkum a inovace Helena Langšádlová (TOP 09) se rozhodla podat demisi, protože...

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik