Opravdu máme šetřit vodou?

Lidé žádají o dotace na dešťovou vodu jak o závod. Během prvního dne programu Dešťovka přišlo žádostí na 67 % objemu nachystaných peněz. 

O Dešťovce jsem psal už dvakrát. Takže se teď zaměřím na fenomén, k němuž program směřuje – šetření pitnou vodou.

„Štetřit se musí, ať to stojí co to stojí,“ praví lidová moudrost. Naznačuje, že bohulibý záměr nemusí být účtulibý. Zde jsou ta úskalí:

1.Šetření vodou může vést až k problému s hygienou. Zdá se vám to přehnané? Od konce osmdesátých let klesla její spotřeba na osobu například v Praze téměř o polovinu!!! V celé republice je oproti šedesátým létům třetinová. Více než 80 % lidí uvádí, že vodou šetří kvůli ceně. A průměrná spotřeba na osobu je na spodní hranici, kterou považuje Světová zdravotnická organizace (WTO) za nutné minimum.

Pravda, WTO ráda přehání. Nicméně v západní Evropě i USA jsou na 1,5 až trojnásobku. Přitom tam nejsou zvyklí rozhazovat.

 

2. Systémy nemilují šoky. Tedy ani vodohospodářská soustava. Je-li dnes nastavena na nějaký výkon, výrazný pokles vytížení může přinést i dodatečné náklady. Například na čištění trubek, ve kterých by poklesl tlak a zanášely by se. Ne, že by se to třeba v létě, kdy se vylidňují sídliště, nedělo.

 

3. Pokud začneme nahrazovat část spotřeby vodou užitkovou, musíme na to leccos připravit. Třeba systém účtování stočného. Už dnes platí odběratelé vody za čištění odpadu, který steče do kanálu například ze silnic a chodníků. Když začne někdo vypouštět jinou vodu, než kterou odebral ze sítě, nepromítne se mu to do stočného. Ale zaplatit se to bude muset.

Chceme-li začít šetřit pitnou vodou, musíme na to připravit celý systém vodohospodářství, legislativu i cenotvorbu. Jenže systémová řešení se u nás moc nenosí. Je to vidět na celkovém přístupu k boji se suchem. Ono totiž neprší zas tak málo. Jenže rozložení srážek mezi regiony a roční období je méně rovnoměrné než v minulosti. A v důsledku změn krajiny voda z přívalových dešťů rychle mizí namísto toho, aby se vsakovala. Zase jsme u zemědělství a péči o půdu. Ale to je stará, ohraná písnička… 

Autor: Jan Ferenc | středa 31.5.2017 4:12 | karma článku: 31,14 | přečteno: 1764x