Co se má stát, stane se

24. 11. 2015 6:28:42
Jak řekla, tak udělala Alena Vitásková, předsedkyně Energetického regulačního úřadu (ERÚ). A dějí se věci, před kterými varovala.

ERÚ vydal ve čtvrtek 19. listopadu cenové rozhodnutí, které pro rok 2016 nezahrnuje podporu výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů (OZE) uvedené do provozu mezi 1. lednem 2006 a 31. prosincem 2012. Dále v tomto rozhodnutí chybí podpora výroby elektřiny z kombinované výroby elektřiny a tepla (KVET nebo-li kogenerace) a z druhotných zdrojů (spalování odpadu). Důvodem, proč úřad vedený A. Vitáskovou odmítl na příští rok poslat provozovatelům uvedených zdrojů přes 40 miliard korun ze státních dotací, je to, že nejsou notifikovány příslušnými orgány Evropské unie. Tedy – Brusel nepotvrdil, že dotace těmto zdrojům jsou v souladu se závaznými pravidly veřejné podpory EU a že jsou tudíž legální.
Notifikaci má na starosti ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO), s nímž o problému Vitásková jedná už delší dobu. Ministr Jan Mládek již dříve Vitáskové pohrozil, že jestli dotace v cenovém rozhodnutí vynechá, bude muset dobrovolně složit funkci s celým svým předsednictvem. Na základě věcného a jazykového rozboru těchto informací přišli někteří politici s alternativním návrhem, aby se Vitásková dobrovolně připodepsala pod Zákon o státní službě, který má vstoupit v platnost a podle kterého ji může z funkce odvolat vláda na návrh ministra průmyslu a obchodu. Tím by však, soudí jiní politici a Vitásková, porušila platný Energetický zákon.
Ten má být novelizován tak, že ERÚ povede Rada ERÚ, kterou jmenuje (a odvolává) vláda, včetně předsedy ERÚ. Od vzniku návrhu novely Vitásková varuje, že se tím omezí nezávislost regulačního úřadu. Ta je však ohrožována již nyní.
Pro zlepšení nálady se teď podívejme, jak spolehlivěji, než zákony lidské, fungují zákony Ohmovy. Na základě neudělení dotací v cenovém rozhodnutí ERÚ vyšla zpráva, že tato situace existenčně ohrozí provozovatele elektráren, zastaví další budování OZE a zlikviduje tisíce pracovních míst. V oboru, který podle některých vědců z věhlasných univerzit vede ke zlevňování elektřiny a už se málem i rentuje.
Jak moc, hleďme v malém. Do nové Státní energetické koncepce vepsalo MPO, hecováno ochránci životního prostředí, předpoklad, že během příštích pěti let bude v ČR instalováno na domech zhruba 70 tisíc malých, soukromých solárních elektráren. Deník e15 nedávno přinesl zprávu, že jich bude nanejvýš několik (jednotek) tisíc. Pořídí si je domácnosti, které nevědí, co s penězi. „Malá solární elektrárna přijde rodinu na 150 až 200 tisíc korun. Bojler a zařízení pro řízení spotřeby systém prodraží o další tisíce korun. Za baterie bude muset rodina připlatit desítky tisíc korun. Pro rodinu má taková investice smysl v okamžiku, kdy tyto peníze má, na nic jiného je nepotřebuje a neuvažuje jako podnikatel, který je chce po určité době získat zpátky,“ píše e15.
Projekty domovních slunečních elektráren mohou získat dotaci z programu Nová zelená úsporám ve výši 55 až 100 tis. Kč. Česká fotovoltaická průmyslová asociace, tedy organizace podnikatelů, kterým na ochraně ovzduší nejvíce záleží, odhadla, že je využije 1200 domácností. To není boom, to je baac, dodávám já.
Podobné je to se spalovnami odpadů. Tato zastaralá, špinavá, megalomanská, smradlavá, vzduchžeroucí zařízení, která už nepodporuje ani Evropská unie, tady podle ekologistů chtějí stavět jen ekologičtí zločinci a milionáři, co nám kradou slunce. Ovšem ministerstvo životního prostředí je nyní toho názoru, že tři až čtyři velké spalovny bude Česko brzy potřebovat, aby se zdařilo snížit skládkování, jak žádáno, plánováno a podporováno. O investice je zájem. Na malešickou spalovnu v Praze se už třeba byly podívat dodavatelské firmy z Japonska, informoval televizní zpravodajský server ct24.
Jedna pěkná, supermoderní spalovna už stojí v Chotíkově u Plzně, bez Japonců a bez dotací. Stačí ukončit několik soudních sporů s ekologisty a zatopit.

Autor: Jan Ferenc | úterý 24.11.2015 6:28 | karma článku: 18.09 | přečteno: 663x

Další články blogera

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma článku: 16.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma článku: 6.69 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 428 | Diskuse

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma článku: 26.50 | Přečteno: 467 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 22.19 | Přečteno: 328 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 41 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.13 | Přečteno: 288 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.76 | Přečteno: 505 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...

Stále víc hráčů dobrovolně opouští Survivor. Je znamením doby zhýčkanost?

Letošní ročník reality show Survivor je zatím nejkritizovanějším v celé historii soutěže. Může za to fakt, že už...