Energetické mýty III

11. 09. 2015 19:29:26
České uhelné elektrárny způsobují škody na zdraví obyvatel a životním prostředí za 51 miliard korun ročně.

Podobné cifry se v tisku v poslední době vyskytují často. Obvykle ve zprávách a komentářích ekologistických organizací s odvoláním na vědecké zdroje, které to vypočítaly. Citované číslo konkrétně někdy v létě citoval Jiří Koželouh, programový ředitel Hnutí Duha, ve svých komentářích. Zdroj ani metodika výpočtu tentokrát uvedeny nejsou, ale pravděpodobně se jedná o výstup vědecké studie Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy v Praze.
Kromě této zprávy byly již dříve publikovány údaje o škodách za 38 miliard a 42 miliardy korun ročně (obojí z domácích univerzitních kruhů). Mezinárodní měnový fond ve starší analýze spočítal, že Česko doplácí nezahrnutím externích nákladů za poškozené zdraví obyvatel ze spotřeby uhlí více než 34 miliardami korun za rok. Univerzita Karlova pak dospěla k číslu 1300 miliard korun celospolečenských škod v případě, kdyby se vytěžilo a spálilo uhlí za limity na dole ČSA.
Ještě jsme se nezabývali otázkou, co tato čísla zahrnují, jaké externí škody jsou v nich obsaženy. Nechci být ignorantem, ale myslím, že to není důležité. Pro podobné výpočty se používají různé modely, které více či méně přesně odhadují vlivy těžby a spalování uhlí na krajinu, zemědělskou produkci, životnost materiálů a zdraví obyvatel. Někdy, zejména u čísel z nadnárodních institucí, se přidávají škody způsobené globálním oteplováním, ke kterému prý spalování fosilních paliv výrazně přispívá. Tím se vypovídací hodnota podobných údajů ještě zamlžuje. Dosud totiž nebylo vědecky dostatečně prokázáno, že je to právě lidská činnost, která je pro oteplování dominantní. Mnozí vědci (a politici) si pak také pletou klimatické změny se špatným počasím.
Vědci z univerzity ve Stuttgartu nedávno publikovali studii pro několik konkrétních uhelných elektráren v Evropě, tedy i v ČR. V této studii metodiku podrobně popisují a zdůrazňují, že model je nejméně přesný v odhadech dopadů na zdraví obyvatel, jejich léčbu a pravděpodobnost dožití. Studie vznikla na objednávku a z podkladů dodaných organizací Greenpeace, mezi jejíž obvyklé vědecké metody patří mj. happeningy, poškozování soukromého majetku a kulturních památek chráněných UNESCO. Podle této studie např. elektrárna Chvaletice ročně zabije asi 62 lidí, tvrdí Greenpeace natvrdo. Neuvádí se, zda před její modernizací, nebo po ní....
Komise pro životní prostředí Akademie věd ČR nedávno pro změnu publikovala údaj 444 mld. Kč jako hodnotu škod, které vzniknou pokračováním těžby a spalování hnědého uhlí (abychom těch vědeckých údajů neměli málo). Zároveň však její šéf Dr. Radim Šrám uvedl, že studie vznikala v polovině 90. let a zkoumala zdravotní stav populace narozené v polovině 70. let, geneticky poznamenané populací narozenou v 50. letech. Závěry jsou tedy postavené na technologiích těžby a spalování uhlí téměř 50 let starých. Přitom už tehdy, tj. v první polovině 90. let, studie praví, že 70 % znečištění pochází z lokálních topenišť a z dopravy. Zmíněná komise by si přála v příštích letech podniknout nový výzkum (program Teplice II), který by srovnal stav populace v pánevních okresech s kontrolním vzorkem populace v ekologicky nezatížených jižních Čechách. Za sebe bych jen dodal, že možná vhodnějším kontrolním vzorkem by byla populace ve středních Čechách, kde je ovzduší více znečištěno, než v kraji Ústeckém, a uhlí se zde netěží.
Žonglování s čísly kvůli „pokroku“ je zábavná věc. Jenže – věřte jim.
PS: Ještě jsem nezmínil aktuální studii Centra pro otázky životního prostředí Univerzity Karlovy, napsanou pro ministerstvo průmyslu a obchodu, o externích nákladech na těžbu a spalování uhlí za limity. Ta např. vypočítává, že uhlí za limity zkrátí lidské životy o 31 tis. let a že externí škody dosáhnou 25 miliard až 900 miliard korun za 35 let. Vrátím se k ní později.

Autor: Jan Ferenc | pátek 11.9.2015 19:29 | karma článku: 13.39 | přečteno: 456x

Další články blogera

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma článku: 16.14 | Přečteno: 301 | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma článku: 6.69 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 428 | Diskuse

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma článku: 26.50 | Přečteno: 467 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 29.69 | Přečteno: 582 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 52 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 25 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 15.66 | Přečteno: 302 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.79 | Přečteno: 527 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Velikonoce 2024: Na Velký pátek bude otevřeno, v pondělí obchody zavřou

Otevírací doba v obchodech se řídí zákonem, který nařizuje, že obchody s plochou nad 200 čtverečních metrů musí mít...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...