Historicky vzato bylo uhlí nutností

14. 03. 2015 9:51:13
Nelze nikomu zazlívat, že povrchovou těžbu hnědého uhlí v severních (a západních) Čechách vidí v souvislostech s budováním socialismu u nás. Největší rozmach těžby a největší zločiny na krajině a zdraví obyvatel skutečně spadají právě do této doby. Mám ale za to, že i kdyby u nás komunisti po válce nevládli, uhlí by v zemi nezůstalo.

Rádi se chlubíme, že české země byly nejvíce rozvinutou provincií někdejšího Rakouska-Uherska. Méně už se připomíná, že v průmyslové vyspělosti výrazně zaostávaly za ostatní Evropou, zejména Velkou Británií a Německem. Bez energie by české země zůstaly zaostalou agrární zemí. Proto již necelý rok po vzniku Československa tehdejší parlament masarykovské republiky přijal zákon o všeobecné elektrisaci, v němž je mj. psáno, že všeužitečné elektrárny mají vznikat na pramenech přírodní energie. Tedy také v uhelných pánvích.
Elektrifikaci Československa zbrzdila hospodářská krize z první poloviny 30. let a pak světová válka. Po ní republika potřebovala obnovit průmyslovou výrobu, napravit válečné škody a – dokončit elektrifikaci země. V 50. letech skutečně byl elektrické energie citelný nedostatek. A tato naše pozice se výrazně nelišila od potíží a potřeb jiných evropských zemí, včetně těch západoevropských.
Varianta, že bychom zůstali evropským skanzenem rurálního rolnického života v Evropě, s výhledem na nějaký turistický ruch někdy ke konci století, nebyla přijatelná. Vlastně ani nikoho nenapadla, když zde existoval silný, mezinárodně ještě stále konkurenceschopný a uznávaný průmysl, jehož podíl na hrubém domácím produktu (tehdy se tomu tak ještě neříkalo) a zaměstnanosti se blížil dvěma třetinám. Nebylo myslitelné postavit politický program, jenž by venkovké obyvatelstvo, přišedší v předválečných letech do měst za prací, odeslal zpátky.
Tak tedy obnova a rozvoj průmyslové ekonomiky. Obnovitelné zdroje v dnešním slova smyslu nebyly k mání. Plyn se vyráběl z uhlí, plynovody neexistovaly. Družba sice fungovala, ale s ropou neměla ještě nic společného. Jaderné elektrárny měly za sebou tak tak poloprovoz. K dispozici byla vodní energie a uhlí. Tím byla tehdy ještě republika bohatá a bylo nadosah. Zaplaťpánbu.
Ne, neobhajuji zupácký komunistický způsob, jakým těžba a další využití uhlí probíhaly. Zločiny na lidech opravdu promíjet nemůžeme. Ale opět podotknu, že se sociálními potížemi plynoucími z těžby uhlí a těžkého průmyslu, vybudovaného na základě jeho dostatku, a s pozdějším útlumem obojího, se potýkaly i mnohé další evropské země či oblasti. Ať už ve Velké Británii, Belgii, nebo v Porýní a Porúří, Lotrinsku, a jinde. A vyřešily je. To nejsou žádné přírodní kalamity, to jsou věci mezi námi, lidmi. Nejen Česká republika, ale i západní Evropa vděčí uhlí za svou dnešní hospodářskou vyspělost a životní úroveň svých obyvatel.
Komunismus už nemáme, uhlí ještě ano. A ekonomiku stále značně na něm závislou. Ukazuje se, že podmínky těžby a zpracování uhlí lze měnit rychleji, než energetickou závislost země. Krušné hory neničilo uhlí, ale exhalace z uhelných elektráren. Byly odsířeny, odprášeny, denitrifikovány nebo odstaveny. Krušné hory oživeny. A to již v 90. letech nákladem vysoko nad 100 miliard (tehdejších) korun, bez haléře státní dotace (Brusel by dnes nevěřil). Namísto státní plánovací komise a politiky „pětiletku splníme“ máme ministerstvo pro životní prostředí, proces schvalování vlivu staveb, repsektive báňské činnosti na životní prostředí, máme zákony chránící soukromé vlastnictví a lidská práva. Máme uhlí a máme potřebu využívat jeho energii. Jsme respektovaným členem evropské elektroenergetické soustavy UCPTE.
Těžba uhlí nebyla zločinem, byla nutností. V současné době už nutností v přísném smyslu slova není. Existují substituty. Proto můžeme diskutovat o tom, zda se další těžba vyplatí, zda to zvládneme sociálně, environmentálně a tak vůbec. Nemáme ani rozkazovací způsoby: tvůj statek se bourá, stěhuješ se do dva plus jedna v paneláku. Tak se to už určitě nemůže odehrávat.
O uhlí by se mělo diskutovat z pohledu budoucnosti. Mnoha tisícům lidí třeba může uhlí zajistit teplý, stálý domov. Importovaná energie se stává nespolehlivou a drahou. Obnovitelné zdroje mají za sebou tak tak poloprovoz...
Budoucnost jako přenesená minulost nefunguje. Limity těžby, stanovené v roce 1991, byly správné rozhodnutí, ale byly rozhodnutím, které řešilo minulost. Perspektivy budoucnosti dnes vypadají úplně jinak.

Vyšlo zkráceně v Lidových novinách

Autor: Jan Ferenc | sobota 14.3.2015 9:51 | karma článku: 11.32 | přečteno: 324x

Další články blogera

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma článku: 16.14 | Přečteno: 300 | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma článku: 6.69 | Přečteno: 108 | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma článku: 21.10 | Přečteno: 428 | Diskuse

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma článku: 26.50 | Přečteno: 467 | Diskuse

Další články z rubriky Ostatní

Ladislav Jakl

Dělají z nás ženy! Nebo jen hlupáky?

Jsme všichni obětmi tajemného spikleneckého experimentu, kdy pomocí přísad do potravin globální vládci nadělají z chlapů zženštilé hermafrodity, neschopné plodit děti?

28.3.2024 v 18:55 | Karma článku: 10.15 | Přečteno: 103 | Diskuse

Milan Šupa

Čerpejme sílu ke vzestupu z prožití reality Ducha

Myslím, tedy jsem! Tato slova jsou lež! Jsou omylem! Kdo je akceptuje, sází na falešnou kartu a promrhává svůj život. Ztotožňování vlastní jsoucnosti s rozumem a myslí je tou největší tragédií, která nás může postihnout.

28.3.2024 v 16:13 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 24 | Diskuse

Jiří Herblich

Slovo, které radí člověku je Božské tím, že chápe princip Božství

Kdo najde slovo své jako Božské tím, že uvěří. Ten najde slovo společné jako svoje a bude to slovo Boha v člověku.

28.3.2024 v 6:28 | Karma článku: 0.00 | Přečteno: 23 | Diskuse

Yngvar Brenna

Jakou chcete budovat společnost aneb pryč s Velikonocemi

Skutečně je to něco, za co máte utrácet peníze i čas a úsilí, abyste ty dopady potírali, či alespoň pokoušeli, byť zcela marně, zmírnit? Přece jde o to, jakou chcete budovat společnost.

28.3.2024 v 1:56 | Karma článku: 14.84 | Přečteno: 280 |

Jan Andrle

Nový oblek

Jak slíbil, tak udělal. Sliby se mají plnit, že. A já to stihnu nejen do vánoc, ale dokonce do velikonoc. Tady to je, přátelé blogeřníci.

27.3.2024 v 22:17 | Karma článku: 19.52 | Přečteno: 481 | Diskuse
Počet článků 147 Celková karma 0.00 Průměrná čtenost 764

Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Rána pro britskou monarchii. Princezna Kate má rakovinu, chodí na chemoterapii

Britská princezna z Walesu Kate (42) se léčí s rakovinou. Oznámila to sama ve videu na sociálních sítích poté, co se...

Smoljak nechtěl Sobotu v Jáchymovi. Zničil jsi nám film, řekl mu

Příběh naivního vesnického mladíka Františka, který získá v Praze díky kondiciogramu nejen pracovní místo, ale i...

Rejžo, jdu do naha! Balzerová vzpomínala na nahou scénu v Zlatých úhořích

Eliška Balzerová (74) v 7 pádech Honzy Dědka přiznala, že dodnes neví, ve který den se narodila. Kromě toho, že...

Pliveme vám do piva. Centrum Málagy zaplavily nenávistné vzkazy turistům

Mezi turisticky oblíbené destinace se dlouhá léta řadí i španělská Málaga. Přístavní město na jihu země láká na...

Kam pro filmy bez Ulož.to? Přinášíme další várku streamovacích služeb do TV

S vhodnou aplikací na vás mohou v televizoru na stisk tlačítka čekat tisíce filmů, seriálů nebo divadelních...