Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Záhadné zdražování Pražské teplárenské

Od podniku, ve kterém má hlavní město Praha byť i jen malý majetkový podíl, nelze očekávat slušný vztah k zákazníkům. Pražská teplárenská zdražuje teplo pro domácnosti z důvodů vskutku záhadných. „Pražská teplárenská upravuje od 1. 1. 2015 ceny tepla,“ píše ve své tiskové zprávě Pražská teplárenská, a.s. (PTAS). Jak taková „úprava“ neupravených cen vypadá?

„Domácnostem, které odebírají teplo z lokálních plynových zdrojů, se průměrná cena zvyšuje pouze o 2,9 %. To znamená zvýšení měsíčních výdajů přibližně o 40 Kč (byt 3+1 se spotřebou 30 GJ za rok). Domácnostem, které odebírají teplo z Pražské teplárenské soustavy, se průměrná cena zvyšuje o 4,7 %. Měsíční náklady u průměrné domácnosti se tak zvýší přibližně o 60 Kč.“

Zdražuje se tedy pro levobřežní „pouze“ o 480 a pravobřežní o 720 korun za rok. Přibližně,  v průměru. Důvod?

„Celkové zvýšení průměrných cen o 4,2 % je způsobeno rostoucími náklady na výrobu a dodávky tepla, zejména pak nárůstem nákladů na pořízení energií a rostoucí cenou emisních povolenek,“ uzavírá PTAS.

O jaké náklady a energie se jedná? Z 22,19 % zemní plyn. Jeho ceny klesají. Kde kdo letos nabízel plyn levněji, na příští rok zrovna tak. Na burze ceny plynu klesly od počátku tohoto roku ze 152,49 USD/m3 na nynějších 130,91. tedy o 14,2 procenta. Předpovědi jsou příznivé: vzhledem k návaznosti na ceny ropy a k rozhodnutí OPEC nesnižovat objem těžby zemní plyn výrazně nezdraží.

Další energií je elektrická. Ta zlevnila o 11 procent.

Dalším důvodem uváděným PTAS je rostoucí cena emisních povolenek. Je otázkou, kolik jich společnost potřebuje, když ostatní energii nakupuje jako teplo vyráběné jinými dodavateli. Pokud tito dodavatelé potřebují povolenky, nemůže je kupovat PTAS, nebylo by jí to uznáno jako oprávněný náklad.

Nicméně: v roce 2012 podle výpočtů ERÚ činila průměrná cena povolenky 186,5 Kč/t (CO2), loni to bylo 113,4 koruny, o zhruba 39 % méně. Přesto se ceny tepla v Praze mezi roky2012 a 2013 zvýšily (v průměru o 2,5 %). Za letošní první a druhé čtvrtletí ceny povolenek stouply na 162,2 a 144,4 Kč respektive, v průměru na 153,3 Kč, tedy proti loňskému průměru o 35 procent. Tedy méně, než kolik činil pokles v období předcházejícím. Za celý letošní rok bude průměr nižší, protože mezi únorem a dubnem došlo ke krátkodobému výkyvu směrem vzhůru.

Ani do uhlí nám v podstatě nic není. Nicméně: kdybychom spekulovali o cenách uhlí, ze kterého společnost Energotrans vyrábí teplo pro Prahu a od které v roce 2013 PTAS překupovala 69,33 % všeho svého tepla, těžko by se našly důvody, proč by toto uhlí mělo být dražší, když ceny uhlí celosvětově klesají.

V neposlední řadě PTAS i jiné teplárenské podniky shodně tvrdí, že minulá zima byla velmi mírná a že dodávky tepla (a tedy i výroba) klesly o 15 až 20 procent. Od 2. čtvrtletí minulého roku jsou indexy produkce energetického průmyslu meziročně v poklesu, který letos pokračoval. To znamená, že došlo k úsporám ve spotřebě paliv, ale i emisních povolenek.

Srovnejme ještě některé další relevantní údaje. Za první tři čtvrtletí letošního roku stoupl hrubý domácí produkt o 2,4 až 2,9 procenta. Ceny průmyslových výrobců se snížily v letošním 2. čtvrtletí meziročně o 0,2 %, ve třetím o 0,1 %, přičemž ceny v oboru dobývání a těžby šly dolů o 4,5 %, respektive 2,8 procenta (skutečně uhlí podražilo?). Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v listopadu stejně jako v říjnu 0,5 procenta. Teplo tedy zdražuje rychleji, než roste ekonomika, zdražuje navzdory inflaci/deflaci, produkci, poptávce i počasí.

Skutečné důvody, proč zdražuje teplo, se zřejmě od podniku, ve kterém má majetkový podíl hlavní město, nedozvíme. Což je ostatně pro Prahu typické. Není velkou útěchou, že v tom Pražané nejsou sami, bezdůvodně zdražují i jiné teplárenské podniky, např. Opatovice či Plzeňská teplárenská.

Jeden skutečný důvod se ale nabízí. Z prioritně prosazovaných scénářů téměř již schválené Aktualizace státní energetické koncepce (ASEK) vyplývá, že dojde s největší pravděpodobností k rozpadu systému centrálního zásobování teplem (CZT). Snahou teplárenských společností tedy bude během posledních čtyř, šesti let trhnout, co se dá. Pro spotřebitele tepla z CZT to pak ale znamená jasnou strategii: kdo uteče, ten vyhraje. Tedy přesně to, proti čemu se naše sdružení SFÚT už tři roky marně bouří.

Autor: Jan Ferenc | neděle 14.12.2014 19:49 | karma článku: 16,78 | přečteno: 712x
  • Další články autora

Jan Ferenc

Náměstek primátora Zdeněk Hřib rozdává z cizího, hlavně sobě

Zdeněk Hřib, náměstek primátora hlavního města Prahy pro dopravu a Pirát, přitlačil ve své kampani proti automobilismu. Přitlačil i v hlouposti svých argumentů. No, argumentů... jsou to spíše taková jen hesla.

11.3.2024 v 10:49 | Karma: 16,16 | Přečteno: 309x | Diskuse

Jan Ferenc

Den, kdy defíni začali testovat vědce

Systém generování obrázků Google Gemini, údajně s citem pro ohleduplnost a politickou korektnost, vytvořil několik obrázků černochů a jiných neárijských lidských ras v historických uniformách německých nacistů.

26.2.2024 v 12:05 | Karma: 7,06 | Přečteno: 108x | Diskuse

Jan Ferenc

Problém je, jak se s bohatstvím odebraným bohatým naloží

Téma majetkové nerovnosti se neustále vrací. I nyní, v době inflace a krizí, na nichž bohatí ještě více vydělali, než chudí zchudli. Přerozdělením bohatství se ale žádné nové bohatství nevytvoří. Ani pro ty chudé.

31.1.2024 v 16:06 | Karma: 21,28 | Přečteno: 430x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

ESG nebo ZNHPLSV?

Zkratku ESG mohou naši občané 50+ číst také jako Zprávu o naplňování hlavní politické linie strany a vlády (ZNHPLSV).

22.12.2023 v 17:40 | Karma: 26,50 | Přečteno: 469x | Diskuse| Ekonomika

Jan Ferenc

Zdražování energie je běh na dlouhou trať, tak žádnou paniku!

Co nám chtěl ERÚ říci svým návrhem cenového rozhodnutí? Tak si to shrňme, jak by řekl major Kalaš. Promítl náklady na Geen Deal do faktur spotřebitelů.

4.11.2023 v 12:22 | Karma: 22,57 | Přečteno: 534x | Diskuse| Ekonomika
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

KOMENTÁŘ: Český důchodce, pro vládu nepřítel číslo jedna

25. dubna 2024  7:47

Vláda dokola opakuje, že nebude na důchody pro příští generace a zbankrotujeme. Nic takového...

Arizonští poslanci zrušili 160 let starý zákon, který zakazoval potraty

25. dubna 2024  6:54

Zákonodárci ve Sněmovně reprezentantů v americkém státě Arizona ve čtvrtek schválili zrušení zákona...

Poslední mrazivá noc. Od pátku se bude oteplovat, v neděli se vrátí letní teploty

25. dubna 2024  6:32

Ve čtvrtek budou ještě teploty podprůměrné a na horách může sněžit. V pátek ráno dokonce hrozí na...

Rusko vyrábí víc zbraní, než potřebuje na Ukrajině, varoval německý ministr

25. dubna 2024  6:13

Rusko podle odhadů německého ministra obrany Borise Pistoriuse už vyrábí více zbraní a munice než...

Akční letáky
Akční letáky

Všechny akční letáky na jednom místě!

  • Počet článků 147
  • Celková karma 21,28
  • Průměrná čtenost 765x
Vzděláním ekonom, praxí novinář, nyní šéfredaktor deníku svethospodarstvi.cz, dědeček, stále (bohužel) kuřák, no a tak... 

Seznam rubrik